Samenwerken Tussen Organisaties

Zoeken

Vragen die samenwerken (op afstand) verbeteren

Iedereen werkt op verschillende manieren heeft verschillende voorkeuren. Om samen te werken, en nog meer als je op afstand samen werkt, helpt het als je van elkaar weet wat de voorkeuren van je teamgenoten zijn. En als je op afstand werkt? Dan zet je natuurlijk de antwoorden bij ieders profiel in een online tool. En als iemand dat niet invult? Dan zegt dat ook heel veel over hem of haar en of hij er wel of niet bij past …

 

1. Wat is je werkstijl?

De één krijgt zijn creatieve ideeën onder de douche, de ander werkt het liefst rustig vanuit huis en weer een ander werkt het lekkerst met bepaalde muziek. De beste manier om er achter te komen hoe iemand het liefst werkt en hoe je elkaar daarbij kunt en helpen en/of op elkaar kan aansluiten is het gewoon te vragen. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen:

- Ben jij de eerst die klaar is of de laatste die start?

- Ben je een teamspeler of een einzelgänger?

- Wat zijn de beste omstandigheden waarin je je deadlines haalt?

- Vind je het fijn feedback te krijgen en op welke manier?

- Sta je liever op het podium of in de coulisse?

 

2. Wat is je persoonlijkheidstype?

De wereld is het meest overzichtelijk als alle andere hetzelfde zouden en op dezelfde manier denken zoals we zelf zijn. En het geeft gedoe als dat niet zo is. Natuurlijk zijn persoonlijkheden niet (2) hokjes te stoppen. Dat is natuurlijk waar je met persoonlijkheidstesten voor kunt gebruiken. Over het algemeen helpt dat de samenwerking niet zoveel.

Persoonlijkheidstesten kun je wel gebruiken om elkaar beter te begrijpen. Om te bespreken hoe je (op elkaar) reageert en  om te zien waar je op elkaar lijkt en waar je van elkaar verschilt. De dialoog daarover kan behulpzaam zijn bij het maximaal inzetten van individuele sterktes bij betere samenwerking.

 

3. Wat zijn je productiefste uren?

Niemand heeft voordeel van een presentatie om 8 uur ’s ochtends waarbij de presentator pas ’s middags energiek in verhaal zit. Het heeft ook geen zin om creatieve sessies in de after lunch dip te organiseren, of toch wel? Er zijn onderzoeken die een paradox bij innovatie aantonen waarbij creativiteit het grootst is als je niet op je best bent.

Op de voor jou productiefste uren van de dag kun je het beste werk weg werken waarvoor je geconcentreerd moet zijn, maar dat zijn niet de beste uren om out of the box te denken. Ochtend mensen hebben ’s avonds de meeste creatieve ideeën en veel nachtbrakers hebben die juist in de ochtenden.

Onderzoek bij jezelf en je collega’s wat de meest productieve uren zijn geeft inzicht in wat voor soort samenwerking je het beste op welke tijdstip kunt doen.

 

4. Wie zijn je helden?

Iemand zijn held zegt heel veel over zijn of haar achtergronden een rolmodellen waarmee die zich identificeert. Als je elkaars helden weet kun je ook weer ontdekken wat je met elkaar gemeen hebt en waar je verschilt. Zorg wel dat je niet alleen elkaars helden kent maar vooral waarom iemand zijn of haar held bewondert. Om achter elkaar helden en voorkeuren te komen kun je vragen naar:

- Wat is je favoriete film?

- Wie is jou held?

- Welk muziekinstrument zou jij spelen in een band?

 

5. Wat drijft jou?

In het ‘Fierce on the Page’ staat het verhaal van de reiziger en de steenhouwers. Hierin vraagt een reiziger aan een steenhouwer: wat ben je aan het doen? Waarop de steenhouwer een beetje ongelukkig moe zegt, ik ben stenen aan het hakken, mijn rug doet pijn en ik wil graag stoppen.

De reiziger gaat verder en komt weer een steenhouwer tegen en vraagt ook hier, wat ben je aan het doen? Deze steenhouwer zegt ik bouw een muur met de stenen die ik hak en ik ben dankbaar dat ik dit werk kan doen om mijn gezin te onderhouden.

Als de reiziger verder doorloopt komt hij een derde steenhouwer tegen die precies hetzelfde lijkt te doen als de vorige twee. Toch vraagt hij ook hier weer, wat ben je aan het doen? De derde steenhouwer richt zich op, strekt zijn armen uit en zegt trots: ik bouw een kathedraal.

Zelfs als een in team mensen hetzelfde werk doen brengt iedereen zijn eigen drijfveren mee. Hoe meer een team elkaars drijfveren kent en begrijpt hoe beter een ieder ze kan aansluiten op een inspirerend gezamenlijk doel.

Vraag je teamgenoten:

- Wat inspireert jou het meeste aan je werk?

- Welk doel drijft jou in je leven?

- Wat is de waarom van waaruit je dingen doet?

 

Aangevuld en vrij vertaald naar Dropbox

3685

Leave a comment

Naam:
E-mail:
Reactie:
Plaats reactie