Samenwerken Tussen Organisaties

Zoeken

Eenvoudige oefeningen voor teambuilding

In en tussen organisaties, projecten en afdelingen zijn communicatie en samenwerking cruciale vaardigheden. Deze vaardigheden zijn te ontwikkelen en onderhouden met onderstaande leuke oefeningen. Naast het doen van de oefening is de reflectie minstens net zo belangrijk. Waarom hebben we gedaan wat we hebben gedaan? Wat kan er beter? Wat moeten we meer doen en wat kunnen we beter laten?

 

Bouw het

Verdeel de groep in teams en geef ze een gelijke hoeveelheid materialen. Geef ze de opdracht met het materiaal iets te construeren. Voeg er een wedstrijd element aan toe. Wie kan het snelst een het construct bouwen? Wie kan het hoogste construct bouwen? Etc.

 

Red het ei

In deze oefening werken de teams samen om een manier te vinden om het ei te redden. Het ei kan bijvoorbeeld vanaf een bepaalde hoogte vallen en het team moet dan een oplossing vinden om het ei zachtjes te laten landen zodat het niet breekt en een begeleiding maken zodat het ei op een andere manier heel de grond bereikt.

 

Verhaal

Zet de deelnemers in een cirkel. Geef iedereen een foto of een ander object. Begin een verhaal met daarin je foto of object. Daarna vult de volgende het verhaal aan en gebruikt daarbij zijn of haar foto of object. Ga zo één of meerdere ronde door. Meestal ontstaan er de meest hilarische verhalen.

 

Mijnenveld

Zet één (of meerdere gelijke) parcours uit. Verdeel de groep in kleine teams. Blinddoek één van de teamleden. Vraag aan de teamleden het geblinddoekte teamlid door het parcours te leiden. Om het moeilijker of context specifiek te maken kun je afspreken alleen bepaalde woorden te gebruiken.

 

Worst case scenario

Schets een rampscenario voor de groep. Bijvoorbeeld gestrand zijn op een eiland of verdwaald dobberend op open zee. Vraag de groep om samen te komen tot een oplossing waarbij iedereen wordt gered. Vraag ze om een lijst met de 10 belangrijkste items die ze ervoor nodig denken te hebben. De restrictie is dat iedereen het eens moet zijn met de oplossingen en de lijst van benodigde items.

 

Krimpende ruimte

Het doel is met de hele groep in een steeds kleinere ruimte te passen. De ruimte kun je bijvoorbeeld creëren met behulp van een touw, een kleed en/of pionnen, etc.

 

Ga voor goud

De teams hebben een zelfde doel. Bijvoorbeeld een object van a naar b vervoeren. Maar nu hebben ze niet allemaal hetzelfde materiaal maar moeten ze samen uit één gezamenlijke hoeveelheid materialen putten.

 

Touwtrekken

Knoop een touw zo aan elkaar dat er minimaal 3 (of zoveel meer je wilt) uiteinde zijn waar een team aan kan trekken. Teken een cirkel. Laat teams touwtrekken. Ieder team wat in de cirkel komt is af. Ga net zo lang totdat er eentje over is.

 

Voor het echie

Laat de groep een aantal problemen benoemen waar ze in hun gezamenlijke praktijk tegen aan lopen en daarvoor oplossingen bedenken. Je kunt restricties meegeven in tijd, geld, etc.

 

Vrij vertaald naar: https://www.teachthought.com/critical-thinking/10-team-building-games-that-promote-critical-thinking/

14394

Leave a comment

Naam:
E-mail:
Reactie:
Plaats reactie